Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Publikováno: 24.03.2024     Autor: převzato od SZU

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové sloučeniny (PFAS). Mají výjimečné vlastnosti, kvůli kterým se používají v různých oblastech lidského života, ale taky jednu velmi negativní. NEROZKLÁDAJÍ SE!


PFAS jsou výjimečné svými vlastnostmi. Odpuzují vodu či olej a nečistoty. Proto jsou široce využívané. Používají se v průmyslu, v mazivech, hasicích pěnách, ale například i u nepřilnavého nádobí, voděodolné kosmetiky či v textilu, jako je softshell. Problémem je, že se nerozkládají. Znečišťují životní prostředí, v organismech se kumulují a působí vážné zdravotní problémy. Je jich přibližně pět tisíc druhů. EU se rozhodla sledovat 20 z nich, u kterých se už prokázala nejvyšší toxicita, v pitné vodě. Česko se na jejich monitoring právě chystá.

Dle ministerstva zdravotnictví by měl probíhat už od letošního roku, provozovatelé vodovodů na to ale mají jiný názor. „Podle nás je u příslušné vyhlášky účinnost až od roku 2026,“ tvrdí Vilém Žák, ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací České republiky. Vyhláška vychází z evropské směrnice z roku 2020, která sledování těchto látek vyžaduje.

Dlouhodobé působení PFAS může vést k vážným zdravotním problémům. „Například k poškození jater, onemocnění štítné žlázy, obezitě, neplodnosti a rakovině. Řada z nich narušuje nebo může narušovat hormonální a imunitní systém. Zatím není známo, jak velký problém jsou PFAS pro zdroje pitné vody v Česku.

Dosud došlo jen k jednomu většímu screeningovému monitoringu.Bylo to v rámci pilotního projektu v roce 2021. Výsledky tohoto výzkumu nebyly nijak hrozivé. Vzorky nepřekračovaly limity. Ale zpracováno bylo celkem jen 187 vzorků.  přičemž vodovodů v Česku je ale kolem čtyř tisíc, takže kontrolovány nebyly ani zdaleka všechny, Mohou tak existovat lokální zdroje, ve kterých bude vyšší hladina kontaminace PFAS teprve zjištěna.

zdrj: aktuality SZU

 

 

Více o PFAS také zdehttps://szu.cz/aktuality/hn-hygienici-a-zdravotnici-pripravuji-velkou-kontrolu-chemikalii-v-detskem-obleceni-pruzkum-v-cesku-dopadl-spatne/

 

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?