Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E585 - Mléčnan železnatý

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Živočišný původ
Nevhodné pro děti

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Food-Info.net : E-numbers : E585 : Ferrolactate [ web ]

Charakteristika

Jedná se o železnatou sůl kyseliny mléčné, používá se jako zdroj železa nebo látka pomáhající upravovat barevnost. Nejsou známy žádné její nežádoucí vlastnosti.

Použití

Používá je jako stabilizátor barvy u černých oliv, nebo v dětské výživě. Ve své přirozené podobě se vyskytuje ve víně nebo medu. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství. 

Výroba

Vyrábí se z kyseliny mléčné její neutralizací. Vznikají zelenobílé krystalky nebo lehký zelený prášek slabé charakteristické vůně.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu až 0,8 mg/kg tělesné váhy. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou. I když název odkazuje na mléko, je vhodný i pro lidi s alergií na mléko nebo laktózu. Podobně jako u kyseliny mléčné se i Mléčnan železnatý vyskytuje ve formě D, která není vhodná pro děti, protože může způsobit průjmy nebo zvracení.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno v černých olivách. V USA se jedná o látku povolenou.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Začne dětem ve školních jídelnách více chutnat?

V rámci pořadu Střepiny na TV Nova proběhla reportáž o nově připravovaných…

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?