Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zkuste Vánoce trochu odlehčit

Publikováno: 20.12.2023     Autor: FÉR potravina

Vánoce jsou tu za pár dní. Vychutnejte si je v klidu a v pohodě s vašimi nejbližšími. Při přípravě dobrot na sváteční stůl nezapomeňte na FÉR potraviny.


Byť jsou Vánoce časem klidu a pohody, pro mnohé z nás jsou i strašákem zbytečných kil navíc. Ale i s tím se dá něco udělat.

Nejprve začneme rybou. Je tím nejrizikovějším článkem jídelního stolu, tedy pokud ji nekupujeme už mraženou.

Jak na první pohled poznat při nákupu kvalitní maso a čerstvé ryby?

Oboje by nemělo mít na povrchu „duhové“ odlesky a po zmáčknutí by vzniklé důlky měly rychle vymizet. Určitě by povrch neměl být slizký a neměli byste cítit nic jiného než „vůni“ masa, anebo rybiny. Je-li ryba v celku, měla by mít čiré (ne zakalené) oko.

Jaké druhy potravin považujeme během Vánoc za nejmíň zdravé, zejména pro děti?

Problémem jsou „čokoládové“ figurky – kolekce plné ztuženého rostlinného (palmového) tuku místo kakaového, s glukózo-fruktózovým sirupem místo cukru a většinou s nějakými „éčky“. Dalším problémem bývají slané pochutiny (chipsy, slané oříšky apod.), kolové nápoje,…Prostě vše, co většinou běžně nepovolujeme, ale během oslav ano. Pak obecně problémem nejen u dětí je velké množství jídla a cukroví.

Je možné je nějak nahradit za zdravější alternativy?

Určitě ano, kvalitní čokolády, místo slaných oříšků jen přírodní, v recepturách na cukroví zkusit ubrat trochu tuku a cukru, případně zkusit nějaké to netradiční – třeba mrkvové. Určitě bychom neměli zapomínat na ovoce a hlavně se snažit nepřejídat. K pití si občas dát i jen obyčejnou vodu nebo neslazený čaj.

Jak se nejlépe vyvarovat velké konzumaci cukroví a jiných vánočních lákadel? Lze vědomě zabránit svátečnímu přibírání?

Nenechávat cukroví volně přístupné; je-li v krabici na balkóně, tak se nám tam jednak nechce a dost často si na něj ani nevzpomeneme. Na stůl ho neservírovat na velký tác, ale jen na talířek – většinou jíme, dokud je něco před námi. Zároveň s cukrovím naservírovat i nakrájené (naloupané) ovoce. A hlavně nesedět jen u jídla a pohádek, ale občas vyrazit i ven se aspoň projít.

Na závěr naše (ředitelky projektu FÉR potravina) tipy, jak „ozdravit“ štědrovečerní hody (bramborový salát, příprava ryby, …).

Rodinný salát – recept, který se předává a nemění (už od prababičky), je z čerstvé zeleniny: mrkví, celerem a petrželí a čerstvými jablky (vše nastrouhané), pak se přidá vařené vejce, sterilizovaná okurka a hrášek, lžička hořčice, sůl pepř a spojí se to zakysanou smetanou – žádná majonéza nebo uzenina. Ale lze odlehčit i úplnou klasiku – místo majonézy aspoň za část dát jogurt nebo zakysanou smetanu, místo obyčejné uzeniny šunku, místo sterilizované zeleniny – opět z části čerstvou zeleninu.

Rybí polévku nezahušťovat jíškou, ale my přidáváme po vyndání hlav kousek „čistého“ masa bez kostí nadrobno rozsekané, které se ještě rozvaří, dále používáme hodně jiker a mlíčí – tím se polévka krásně zahustí i bez jíšky.

Ryba díky své konzistenci se nemusí smažit v oleji, ale lze ji „osmažit“ i na sucho v troubě. Anebo pokud nemusí být nutně smažená se salátem (opět rodinný rychlý recept, Byť u nás ne Vánoční): do tukem/olejem vymazaného pekáče vysypat sáček mražené zeleniny (my používáme mochovskou klasiku), na ní podkovy ryby –mírně osolit, okmínovat (lze přidat i česnek) a zasypat druhým sáčkem zeleniny. Na vrch trochu másla, zakrýt a dát do trouby – posledních 15-20 min péct odkryté, aby se horní zelenina malinko opekla. Není ani potřeba další příloha nebo můžeme podávat s bramborem.

 

Ať už zvolíte cokoli, Vánoce si užijte nejen s jídlem, ale zejména se svými blízkými.

Nejnovější články

Začne dětem ve školních jídelnách více chutnat?

V rámci pořadu Střepiny na TV Nova proběhla reportáž o nově připravovaných…

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?