Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

UZP - vašemu zdraví neprospějí

Publikováno: 08.03.2024     Autor: FÉR potravina

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené a vyrobené tak, aby odpovídaly tomu, na co má člověk chuť. Patří mezi ně třeba brambůrky, sladkosti, krekry, limonády nebo další pochutiny spojené s příjemně tráveným časem.


Nezpracované nebo minimálně zpracované potraviny jsou celé potraviny, ve kterých jsou vitamíny a živiny stále nedotčené. Zpracování mění potravinu z jejího přirozeného stavu. Díky tomu ztrácí některé živiny, jak moc záleží právě na stupni opracování. Ultra-zpracované potraviny jsou vyrobeny většinou z extrahovaných látek, jako jsou tuky, škroby, přidané cukry a hydrogenované tuky, izolované bílkoviny a zároveň obsahují velké množství E, díky kterým drží pohromadě, vydrží velmi dlouho, voní, hezky vypadají…a zároveň již neobsahují původně přirozeně obsahující vitamíny a minerální látky, a tak nastoupí další krok a to fortifikace, kdy se tam uměle se tam, již ne vždy pro tělo v té správné formě, doplní zpět.

Čím dál tím více studií poukazuje, že taková strava našemu zdrví rozhodně nesvědčí. Jedna z nějnovějších , ke byly prozkoumány data ze čtrnácti výzkumů, které dokázaly analyzovat údaje více než deseti milionů lidí. Studie se cíleně vyhnula všem dílčím analýzám, které byly nějak spolufinancované výrobci UZP potravin. Lidská strava se špatně zkoumá, navíc se spojuje spousta vlivů dohromady, a to nejen těch čistě nutričních, ale i vlivů prostředí, genetiky a mnoha socio-ekonomických. Proto u některých chorob, které bývají mnohdy s ultrazpracovanými potravinami spojované, proto vědci našli jen slabé důkazy. To se týká zejména rakoviny, obezity nebo Crohnovy nemoci. Není ale možné vyloučit, že tam souvislost je, jen se ji pomocí použitých metod nepodařilo najít. Nicméně velmi silné důkazy jsou pro vyšší riziko úmrtí souvisejících s kariovaskulárním systémem, běžných duševních poruch a cukrovky druhého typu.

Jako vůbec největší problém se ukázala neexistence jednotné přesné definice toho, co to „ultrazpracovaná potravina“ vlastně je, a různé studie tedy s pojmem zacházejí různým způsobem.

Obecně se tak označují potravinářské výrobky, které jsou převážně vyrobené z látek extrahovaných z potravin nebo syntetizovaných v laboratořích z potravinových substrátů nebo jiných organických zdrojů. Tato kritéria jsou ale značně obecná a ne všichni se shodují, zda mezi ně patří některé potraviny – spor je například o některé druhy pečiva.

Český Národní zdravotnický informační portál mezi ně řadí:

  • mražená nebo hotová jídla,
  • pečivo, včetně pizzy, koláčů a zákusků,
  • balené pečivo,
  • tavené sýry,
  • snídaňové cereálie,
  • krekry a chipsy,
  • cukrovinky a zmrzlina,
  • instantní nudle a polévky,
  • masné polotovary, jako jsou párky, nugety, rybí prsty a zpracovaná šunka,
  • limonády a jiné slazené nápoje.

zdroj: ČT 24

 

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?