Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Rýže

Publikováno: 12.01.2009     Autor: Neznámý


Rýže je z čeledi lipnicovitých. Jedná se o jednoletou asi 1 až 2 m vysokou bylinu s podlouhlými úzkými listy. Známe asi 20 druhů rýže. Jsou dělená podle tvaru jejich zrna na podlouhlá, oválná až kulatá, krátká a dlouhá. Rod rýže se dá rozdělit na setou rýži a horskou rýži. Ačkoliv rýže setá je náročná na zavlažování, patří mezi nejrozšířenější. Na opak rýže horská se pěstuje mnohdy bez závlahy, ale její kvalita je nižší.

Rýže se pěstuje v tropických oblastech, především na území Thajska, kde se pravděpodobně původně s začalo její řízené pěstování. Odtud se rýže rozšířila do Číny a Indie. Pěstování rýže je v Číně známo již 5000 let, kde také vymysleli systém rýžových polí jak jej známe dnes. Jedná se o uměle vyrobené vodní nádrže, které jsou zavlažovány nejčastěji zavlažovacím systémem. Díky těmto nádržím jsou rostliny rýže silné a zdravé a navíc působí jako pesticid, protože zabraňují růstu plevele v blízkosti rostlin rýže.

Do Severní Ameriky se rýže dostala od evropských osadníků a rovněž jí sebou přivezli afričtí otroci. Pěstování se pak šířilo na území celé Ameriky, především Kalifornie, kde ji podnebí vyhovuje.

Rýže je hlavní potravinou poloviny světové populace a těšila se vždy velké oblibě. Kromě zrn rýže můžeme již dnes na trhu nalézt různé druhy výrobků např. rýžový chléb, rýžové pečivo, rýžové nudle, rýžový papír, rýžové víno, raciolky a podobně. Rýže se nejčastěji připravuje vařením ve vodě a to v poměru 1:2 (1 hrníček rýže, 2 hrníčky vody). Rýžových jídel existuje nespočet, podává se například jako hlavní příloha k omáčkám, zelenině nebo k masu.

Rýže je lehce stravitelná a nepůsobí plynatost. Rýže je dobrým zdrojem škrobů, pomáhá udržovat krevní cukr, neobsahuje cholesterol ani lepek (gluten). Hnědá rýže má výraznější chuť. Obsahuje minerální látky a vitamíny, které jsou obzvlášť dobré pro růst vlasů, nehtů, kůže a kostí.

Konzumace rýže zlepšuje stav kůže při lupence. Působí preventivně proti ledvinovým kamenům kalciového typu. Podporuje vylučování vody a zplodin metabolismu přes ledviny. Používá se k léčení zažívacích obtíží. Pomáhá upravovat mírné průjmy i zácpu. Rýžové otruby pomáhají snižovat riziko rakoviny tlustého střeva.

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?