Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak vybrat špekáčky

Publikováno: 27.04.2024     Autor: FÉR potravina

Před námi by jsou ČERODĚJNICE a mnozí z nás vytáhnou grily nebo rozdělají oheň. Maso si asi vybrat už umíme, dle chuti a libovosti, co ale špekáček? Pokud chceme klasický, ten „opravdovský“ špekáček – tak se kupovaná uzenina musí i tak jmenovat – tedy zapomeňte na "opékáčky" a podobné názvy.


Masný výrobek s názvem špekáček musí splňovat určité legislativní požadavky, třeba minimální obsah masa (40 procent) nebo maximální obsah tuku (45 procent). Pro špekáčky s označením zaručená tradiční specialita jsou požadavky na složení specifikovány detailněji, takže v nich například musí být nejméně šest procent čisté svalové bílkoviny. Pro špekáčky obou kategorií je zakázáno použití strojně odděleného masa (tzv. separátu) včetně separátu drůbežího.

Maso ve špekáčcích může být hovězí, vepřové i telecí, ať už samostatně nebo v různých poměrech.

Ve špekáčcích s označením zaručená tradiční specialita musí být jak vepřové, tak hovězí maso; na výrobu sto kilogramů těchto špekáčků musí být použito 38,5 kg hovězího masa s obsahem tuku do 30 procent a 17,5 kg vepřového masa s obsahem tuku do 50 procent. Vyplývá to z žádosti o zápis špekáčků na seznam zaručených tradičních specialit Evropské unie, kterou společně podali Český svaz zpracovatelů masa a Slovenský svaz zpracovatelů masa Evropské komisi v roce 2010. Žádost byla schválena v únoru roku 2011, odkdy jsou špekáčky na unijním seznamu zaručených tradičních specialit.

 

 V databázi nejkvalitnější špekáčky jsou pouze s dusitanem sodným, jenž u nás je ve všech uzeninách vyjma těch, kde se přímo v receptuře použít nesmí (některé „bílé“ klobásy), ale o tom jindy neb grilovací se zóna teprve pomalinku začíná. 

Nejnovější články

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?