Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Alergie z potravin

Publikováno: 28.12.2008     Autor: Neznámý


Alergie na potraviny u člověka neustále stoupá. V České republice trpí různými alergiemi cca 2,5 milionů lidí. Objevuje se po použití některých druhů potravin. Příčinou těchto reakcí jsou alergeny vyskytující se v potravinách. Rozvine se nepřiměřenou reakcí organismu na určitou běžně vyskytující se látku v potravině. V organismu nastane porucha řízení imunitního systému vedoucí k nadměrným reakcím často spojené s vyplavováním látek. Nejčastěji se rozvine u dětí ve věku šesti let , avšak objevit se mohou i v dospělosti. Alergie může vzniknout při nedostatku enzymu laktázy. Negativní reakci těla může vyvolat Histamin, který vzniká při trávení bílkovin. Ten se vyskytuje v sýrech ,jogurtech, v ořechách nebo třeba v korýších.

Projevy alergie na potraviny se projevuje zejména svěděním a to nejčastěji na kůži. Dále se pak může projevovat svěděním uší, krku, jazyky, otoky obličeje, ucpaným nosem. Síla alergických reakcí se objevuje v závislosti na množství konzumovaného jídla, na jeho kombinacích s dalšími potravinami a alkoholu. Vyprovokovat reakci taky může intenzita cvičení a pohybu. Taktéž v dechnutím alergenu nebo kontaktu s kůží si můžeme přivodit alergickou reakci. V ojedinělých případech může dojít k alergické reakci na potravinu , která se dříve konzumovala bez problémů.

Potraviny, které nejčastěji způsobují alergii u dětí jsou : arašídy, ryby, sója, kravské mléko, vejce, pšeničná mouka, peckoviny ( třešně, jablka, švestky) a ovoce a zelenina (kiwi, avokádo, pomeranč, jahody)
Alergie na kravské mléko u dětí znásobuje riziko, že se u nich v pozdějším věku rozvine alergie i na jiné potraviny.
U dospělých převažují alergie na :ořechy, celer, med, ryby a mák, mouka, vejce, mléko.

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?